fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

Siu Lim Tau

Men begint met de eerste vorm en men moet deze door blijven trainen tot deze redelijk goed is. Het belangrijkste aspect is de elle boog. De ideeën over het gebruik van de elle boog dient herhaaldelijk uitgelegd te worden. Wat je erbij denkt en doet is erg belangrijk tijdens het uitvoeren van de vorm.

Dan Chi

De volgende stap is Dan Chi. Je staat op een afstand van elkaar dat je elkaar niet kunt aanraken, maar ook weer niet te ver weg. In deze fase is het gebruik van de elle boog wederom het belangrijkste onderwerp. De armen van beide beoefenaren voeren geen druk uit in welke richting dan ook.

Open hand aanval vanuit de elle boog. De ander reageert met Jum Sau. De elle boog gaat naar binnen en enigszins naar beneden. Dus niet de pols! De aanvaller laat zichzelf deflecteren en stopt na een bijna volledig gestrekt open hand aanval. De andere persoon reageert met een Bong Sau. Rotatie waarbij de positie van de pols nagenoeg gelijk blijft

Poon Sao

Poon Sau is de volgende oefening. Als Dan Chi super gaat dan is de coördinatie van beide armen niet zo’n groot probleem meer. De uitwisseling van kracht/energie is in het begin het belangrijkste... Hier moet nu structuur komen in het gehele lichaam zodat een goede ‘trainingspartner’ zal worden ‘geboren’. De volgende stap is een vloeiende wissel kunnen maken. Dit zonder de uitwisseling van kracht/energie te verliezen.

Met een trainingsregelmaat van 8 uur per week, moet deze taak te volbrengen zijn binnen 3 maanden!

 

phb2011

 

Eric Lorenz: Heeft het zin om al Poon Sau te trainen met iemand die geen Dan Chi heeft geleerd?

 

Philipp Bayer: Zonder Dan Chi is het uitzonderlijk moeilijk om te beginnen met Poon Sau of andere Chi Sau vormen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, maar die zijn schaars.

 

Trainen met de stootzak

Als de elle boog een goede ontwikkeling kent door training van Siu Lim Tao, Dan Chi en Poon Sao, dan kan men beginnen met training op de stootzak. Dit zodat ontwikkeld kan worden dat impulsmatig getraind kan worden te werken vanaf de juiste kracht/energie lijn (elle boog, heupen, knieën en voeten). Door het trainen met de stootzak krijgt het lichaam feedback. Hiermee kun je je stootkracht enorm leren verhogen. De stoten dienen niet ‘gegooid’ te worden, maar moeten voortkomen vanuit de stand en elle boog. Een veel gemaakt fout is dat men alleen vanuit het bovenlichaam slaat.

 

Chum Kiu en Muk Jan Yong

Als Poon Sau goed gaat dan begint men met de Chum Kiu.. Als ik les geef, dan leg ik deze in zijn geheel uit, tot aan de laatste trap. Dus niet in secties.

Lichaamsrotaties synchroon met Bong Sau en Wu Sau. Synchronisatie van Jut Sau en Pak Sau en rotatie van de Bong Sau.

De belangrijkste punten van de Chum Kiu: Om te beginnen is ons ‘eerste idee’ overal. De lijn van kracht/energie vanuit de grond tot in de stoot.

Gebruik je heupen in de 180° draaien en observeer hoe je voeten zich herpositioneren. Snelle draaimomenten betekenen een sterke rotatie om de lichaamsas. Dit train je voor je balans. Balans is belangrijk tijdens richtingsveranderingen!

Bong and Wu Sao moeten samen één geheel gaan vormen zodat stoten gelijktijdig met een Bong Sau mogelijk wordt (Kwan Sao). Door explosief om je as te kunnen draaien ontstaat er ook veel acceleratie energie. Overschieten met de armen kan dan sneller voorkomen. Vergeet de elle boog dus niet! De 2e vorm heeft veel mogelijkheden om dit soort fouten te leren minimaliseren. Maar dit is niet voldoende zonder houtenman training (dummy).

Synchonisatie van beweging in de eerste aanval met een schokachtige armbeweging zoals Jut Sau of Pak Sau komt al eerder in de vorm voor. Dit in combinatie met de juiste hoogte van de armen en elleboogposities.

 

RnR: Wat bedoelt u met de stootzak? Bedoelt u de muurzak, of wordt er ook gewerkt met pads vanaf dat met Poon Sau goed gaat? Aanvallen vanuit meerdere ‘nadelige posities’ zoals deze kunnen voorkomen in training met pads lijken in de vorm inbegrepen zover ik kan beoordelen. Wat bedoeld u met het ‘opzetten’ van een aanval? Dat de tegenstander wordt ‘geduwd’ (met actie vanuit het bovenlichaam) nadat contact met de vuist is gemaakt?

 

Philipp Bayer: Ik bedoel met de stootzak, de muurzak. Het is moeilijk te geloven dat in WT men voornamelijk allen maar een beetje in de lucht slaat. Ontelbare kettingstoten in de lucht. Als je je bedenkt hoe vaak we al niet ‘echt’ slaan (wat logisch is natuurlijk) en daar de aanvallen uit de vormtraining ook aan toe voegen, hoe weinig begrijp je dan over echt aanvallen? Een aanval in een vorm trainen om je structuur te onderhouden is één ding, maar deze structuur in de praktijk gebruiken is wat anders! Lichaam en geest moeten samenwerken anders blijft het bij luchtkastelen bouwen.

Gisteren was hier iemand die had 5 jaar aan WT gedaan. (Sinds vandaag is hij daar gestopt) en ik meen wat ik zeg. Hij slaat nog geen deuk in een pakje boter. En hij was zich daar niet eens bewust van… Hoe zit dat ook alweer met zelf bewust zijn? Eén ding was hem wel duidelijk geworden… Iedereen die bij een boks club traint en oefent om steeds harder te slaan. Waarom doen ze dat? Exact! Ze slaan o.a. tegen boks- en zandzakken, zodat ze de ervaring krijgen hoe het is om echt te slaan en te raken. Hun lichamen zijn getraind en spieropbouw is nodig om de kracht te kunnen loslaten. En nog meer… de ogen hebben geleerd een afstandsgevoel te creëren. En dat alles, voornamelijk door training!

Je kent de oefening Lat Sao Tjik Chung. Investeer hier meer tijd in. En deel zo af en toe eens een week in, waar je alleen de focus hebt op het verbeteren van de stoot. Em vanuit Lat Sao Tjik Chung ontwikkel je meer precisie en initiële energie. Ik kan je één ding garanderen. Vanuit het niets komt zelfs nog minder!

 

davephb2010

 

Ok... Tot zover de buitengewoon belangrijke training met de stootzak/muurzak 

Afsnijden is één van de zaken die voorbij komen als je begint met dummytraining, in Chi Sau en in de 2e vorm. Een van de grote problemen tijdens een gevecht is dat men wil proberen de tegenstander op een ‘veilige manier’ proberen te naderen. Degene die het ‘afsnijden’ niet in zijn bloed heeft, loopt het gevaar tegen een aanval op te lopen van de ontwijkende tegenstander. Dit omdat je hem alleen maar achterna zit en hem niet beperkt omdat je niet in staat bent hem de pas af te snijden en de afstand te verkorten.

Recent ontdekte ik dat in het WT men zo zoekt naar controle, dat uit angst ook naar controle met de benen van de tegenstander wordt gezocht. Dit is de eerste stap in een eindeloze boswandeling Met de intentie een been te plakken aan het been van de tegenstander beperk je jezelf veel te veel. Degene die controle zoekt, zal alles verliezen.

Als men het voetenwerk wil verbeteren, dan zijn er voldoende trainingsmethoden beschikbaar in het Ving Tsun.

Om er een paar te noemen:

…In vrijwel alle secties (m.u.v. de trap secties) train je deze stap....

Het snel instappen om bij het been van de dummy te komen met net zoveel intensiteit als de corresponderende armbeweging EN! Volledig roteren van de heup. Denk er altijd aan dat het volledige lichaam getraind dient te worden. Het lichaam dient als één compact geheel op bestemming aan te komen. Het trainen van de eerste 5 secties zou eigenlijk verplicht moeten zijn tijdens elke training. Al is het maar 1 of 2 keer.

Vervolgens is daar het onderdeel in Chum Kiu met de Bong Sau/Wu Sau en zijwaartse stap. Ook hier moet alles tegelijk gaan.. Dit betekend dus de Bong Sau/Wu Sau en stap, allen tegelijk als één geheel. Laat het ook duidelijk zijn dat de Bong Sau en Wu Sau dezelfde richting op gaan. Niet de Bong Sau naar voren en de Wu Sau naar achteren.

Als toevoeging, Wong Shun Leung heeft mij dit geleerd in een oefening binnen Chi Sau of Lap Sau. Dan stapte hij plotseling zijwaarts weg en triggerde mij met een lage zijwaartse aanval. Ik diende daarop te het gat te dichten met een Jut Sau met aanval en zijwaartse stap. Op deze manier kon je af komen van de op enerzijds, natuurlijke reactie om te willen ontwijken en daarmee in een situatie terecht te komen achter de feiten aan te lopen. Anderzijds leer je de focus te ontwikkelen die nodig is om aan te vallen en niet in verdediging te vervallen.

Als iemand snel wordt en steeds meer succes heeft, zal je zien dat hij zich ook zekerder gaat voelen. Na enige training van deze oefening zie je dat het zich vanzelf ontwikkeld in vrijwel alle oefeningen. Zonder na te hoeven denken.

Buiten dat, ik zag ongeveer 2 uur geleden ook ander voetenwerk waarvan ik onder de indruk was. Dat voetenwerk was van een paar zijdezachte Braziliaanse benen. Ze noemde het de Samba Tongue.

 

FaceBook  Twitter