fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

Photo by Ed BlomHet belangrijkste, meest simpele en economische wat iemand kan doen is dagelijks trainen. Dit om altijd gevechtsklaar te zijn. Grofweg 90% van onze training bestaat uit Chi Sau en Sparring. Wat overblijft is voor vormen en wapentraining.

Hoe lang zou je kunnen trainen om vooruitgang te blijven boeken? Sommigen zeggen dat zij in hun tijd bij Wong Shun Leung wel 14 uur per dag trainden, zonder pauze. Wat proberen ze ons hiermee te zeggen? We weten dat dit 90% van 14 uur Chi Sau in zou houden.
Het stoort me wanneer mensen tegen me zeggen dat mijn leraar wel gek moest zijn, om zijn leerlingen zo lang te laten trainen, zonder enige pauze. Dit bewijst weer hoe Wong verkeerd begrepen werd door deze eenvoudige conclusies. Wong Shun Leung had meer kennis over fysieke training dan deze mensen voor mogelijk houden. Hij wist dat reguliere training, Chi Sau in het bijzonder, conditieverbeterend werkt en zelfs een voorkomende werking had op ader en hart gerelateerde ziekten.

Je hoeft niet volkomen uitgeput te zijn na Chi Sao training om het voor je te laten werken. Chi Sau is de ziel van Ving Tsun. Het is het gereedschap waarmee we onze flexibiliteit, snelheid, afstand overbrugging kracht, stabiliteit, timing, aanval en verdediging kunnen trainen, op het juiste moment. Je moet het ook weer niet vaak trainen.

Ik kan me een tijd herinneren dat ik echt uitgeput was, maar mijn wilskracht was sterker. Maar fysiek zat ik bijna aan het einde. Wong verplichtte me om een week rust te nemen. Hij vertelde me dat mijn spieren ook moesten rusten om te kunnen ontwikkelen. voor spierweefsel is het belangrijk training af te wisselen met voldoende tijd om te recupereren (rusten). Ook moet je met regelmaat je fysieke grenzen blijven aftasten. Alleen dan kan de flexibiliteit verkregen worden om te ontwikkelen in snelheid en beweging. Wong toonde ons altijd zijn ongelooflijke flexibiliteit. Hierin had hij geen gelijken. Dit leerde mij niet alleen de kortste en meest economische weg naar mijn tegenstander, maar ook de meest economische manier van training.

Hij vertelde ook om niet te komen trainen wanneer je eens niet volledig gemotiveerd bent of een offday hebt. Dan moet je niet trainen. Elke andere sport of bewegingsleer zoals dansen of joggen kan misschien zo getraind worden, maar Ving Tsun niet! Je zal veel meer fouten maken en urenlange training zal verloren gaan. Onthoud: Ving Tsun leert je om fouten te verbeteren, niet om ze te trainen. Op het einde is dat wat nodig is om een gevecht te kunnen winnen.

Vergeet ook niet: Deze ideeën zijn het directe resultaat van vier decennia van Wong Shun Leung’s training. Zijn jarenlange instructie aan zijn leerlingen heeft vastgesteld dat voor vooruitgang in Ving Tsun training, alleen resultaat te bereiken is door voldoende periodes van herstel.

Concluderend zou ik willen zeggen. Om je Ving Tsun te verbeteren hoef je niet je halve leven 14 uur per dag te trainen. Tegen de tijd dat je dan 80 bent heb je een half leven gespendeerd aan training. Is dat het wel waard, voor een gevecht dat hoogstwaarschijnlijk nooit zal plaatsvinden?

 

Philipp Bayer

 

FaceBook  Twitter