fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

Ik heb opgemerkt dat er verschillende meningen zijn over wanneer men met stoktraining zou kunnen of moeten beginnen. Sommigen denken dat het geheel overbodig is en in Neurenberg is er zelfs iemand die het vergelijkt met het westerse Schermen. Anderen menen er zelfs alles van te weten en claimen dat het in Hongkong pas werd geleerd tegen het einde van de student ’s ontwikkeling.

Toen mijn leraar voor de tweede keer naar Duitsland kwam in 1986, leerde hij sommigen van mijn leerlingen al de eerste stappen van de stoktraining, zoals in de foto te zien. Deze zijn gemaakt in mei 1986 bij het gedenkteken in Altena-Westfalen. De meesten van hen trainden op dat moment ongeveer 1 of 2 jaar bij mij. Zelf kende ik Sifu Wong toen drie jaar!

wslphbpolewstfalen

De reden om hier zo vroeg mee te beginnen waren belangrijk. Allereerst vond hij dat de stok moeilijk te beheersen was en over een langere periode veel training vereisen. Dit ook om de ontwikkeling van Ving Tsun in  zijn geheel te beïnvloeden. Ten tweede, meeste mensen beginnen met de stoktraining pas wanneer zij op hun hoogtepunt van hun prestatievermogen zitten. Er blijft dan nog maar weinig tijd over om alle voordelen van de stoktraining maximaal te benutten.

Het is fundamenteel om in staat te zijn voordeel te halen uit een opening in het systeem. Als men hier niet toe in staat is, dan zou alle slagkracht en ‘fighting spirit’ ontbreken.

Stoktraining, juist in een lage stand draagt bij aan een verhoogde startsnelheid en sneller voetenwerk.

Een andere belangrijke vaardigheid, ontwikkeld vanuit verschillende stokoefeningen, is krachtgeneratie vanuit het gehele lichaam. Zonder dit, zouden stoten alleen mechanisch zijn

Zonder dit zijn stoten uitsluitend mechanisch, hun kracht afleidende op basis van de diameter van de beoefenaarsarm. Zelfs als iemand 15 jaar lang ‘Arm Ving Tsun’ heeft getraind, ziet deze er uit als een beginner op het moment hij met stoktraining begint. Helaas is hij nu alleen 15 jaar ouder en in zijn Ving Tsun ontbreekt 15 jaar essentiële beïnvloeding.  

Een ander belangrijk punt is dat stoktraining niet alleen de stootkracht verbeterd, maar ook de stoot precisie. Dit gericht op de focus van maximale kracht op een klein impact gebied.  Hierover meer in mijn boek waar ook enkele van Wong Shun Leung’s uitleg over wapens. Enkele van deze geïllustreerd met handgeschreven en vertaald materiaal.

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat er leerlingen zijn de de stok kunnen ‘bedienen’ zonder enige kennis van zelfs de Siu Lim Tao. Er zijn ook weer anderen die zelfs na vijf jaar training niet dezelfde skills hebben.

 

phbpole

 

Zou een leraar daarom de stoktraining voor de meer getalenteerde leerlingen niet moeten geven en het daarom 5 jaar uitstellen?

Wie zou het kleurpotlood van een kind afpakken als blijkt dat deze intuitief uitblinkt in tekenen? Gewoon omdat het te vroeg is? Zou je een derdeklasser van school wegsturen als blijkt dat hij ver vooruit ligt en het niveau van anderen en de skills van een zesdeklasser bezit? Nee! Met een beetje verstand zou je deze juist motiveren hun skills uit te breiden en toe te geven aan hun behoefte.

In Kung Fu en speciaal in het Ving Tsun, waar een holistische lichamelijke ontwikkeling wordt nagestreefd, is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen te streven naar een degelijk eindresultaat. Maar als deze ontwikkeling wordt geblokkeerd, uitgesteld of verstoord , is het twijfelachtig dat er nu nog resultaat geboekt kan worden. Dit omdat de leerling inmiddels is ‘grijs gedraaid’ en wellicht de stok niet eens meer kan optillen. 

Philipp Bayer

FaceBook  Twitter