fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

(door Combat Journal)

 

Hoe bent u begonnen met Ving Tsun en wie was uw eerste leraar?
Ik ben in Duitsland begonnen met de Leung Ting richting van het Ving Tsun, het WT; na korte tijd ging ik over naar het Wong Shun Leung system omdat diens benadering van het vechtsysteem en manier van denken me meer aansprak.

Hoe heeft u sifu Wong Shun Leung ontmoet?
Bij toeval, een eigenaar van een winkel in vechtsportartikelen gaf mij zijn adres terwijl hij zei: "als je het echte Ving Tsun wilt leren, dan moet je bij deze man zijn"

Wat zijn nou de speciale kenmerken van het Ving Tsun van Wong Shun Leung?
Je hebt de doelen duidelijk voor ogen... geen geheimzinnigheid, alleen maar hard werken, niet wing chun spelen, alleen vechten.

Wat zijn de belangrijkste principes van deze vechtkunst?
Het aanleren van correct gedrag en de juiste mentaliteit voor het gevecht, het trainen en ontwikkelen van stootkracht, strategie / techniek, coördinatie en evenwicht; het zoeken en gebruik maken van kansen, het op tijd aanvoelen van de eenvoudigste en meest effectieve manier om problemen in een gevecht op te lossen en andere belangrijke vechttechnieken die nodig zijn om een gevecht te overleven.

Wat is het verband tussen chi sau en het gevecht?
Om je Ving Tsun te trainen en verbeteren, bestaat er een unieke en veelzijdige partner-oefening, die tot doel heeft de vele voor het gevecht noodzakelijke bewegingen te trainen en te corrigeren; deze oefening wordt Chi Sau genoemd. Chi Sau is een samenwerking tussen beide partners die wederzijds geven en ontvangen. Als er geen samenwerking is, is het geen Chi Sau meer en wordt het zinloos. Chi Sau is een bijzonder goede oefening die je helpt je doel te bereiken en daarom wordt er meestal tot zo'n 90% van onze trainingstijd aan besteed. Het is echter slechts een tussenstap of brug tussen de vormen en het sparren, die tot doel heeft je Ving Tsun vaardigheden te ontwikkelen.

Wat is uw mening over het tegelijkertijd trainen van bijvoorbeeld Ving Tsun en Braziliaans Jiu Jitsu?
Om vooruitgang in het Ving Tsun-sparring te boeken, moet je erg hard trainen en om dat niveau vast te houden zelfs nog harder... er is geen tijd om andere stijlen erin te betrekken.

Kunt u de verschillende typen van het in het Ving Tsun gebruikte voetenwerk beschrijven?
Er is slechts één type voetenwerk....wij proberen de weg van de vijand af te snijden en de aanval te verstoren.

De houten dummy is opgedeeld in 108/114 bewegingen. Deze bewegingen zijn verder onderverdeeld in secties. Hoeveel secties worden er bij de dummy-technieken onderscheiden en heeft iedere sectie een bijzonder leerdoel voor de beoefenaar?
Net als Chi Sau en andere methoden om je vechtgedrag te trainen, kun je ook de dummy gebruiken. Met het merendeel van de dummy secties train je de positie van je elleboog ten behoeve van het belangrijkste wapen uit het Ving Tsun: de rechte stoot; maar je verbetert er ook je coördinatie en de synchronisatie van je arm- en beenbewegingen mee, evenals het gebruik van je gehele lichaamshouding, voetenwerk en timing.

Kunt u uitleggen welke rol het gebruik van lichaamsstructuur in het Ving Tsun speelt?
Een goede stoot komt niet alleen uit je arm, daar heb je je gehele lichaam voor nodig...; in Chi Sau bijvoorbeeld train je de ideale structuur voor je lichaam om te stoten, wanneer je in staat bent de kracht uit te wisselen met je partner; de kwaliteit van de samenwerking vervult hierbij een sleutelrol.

Waar bestaat een standaard Ving Tsun training bij u uit?
Mijn leerlingen beginnen met de Ving Tsun vormen, om een goed begrip van Ving Tsun te krijgen en vast te houden; later beginnen ze met het trainen van het belangrijkste wapen.

Wat vindt u van chi sau wedstrijden?
Ik moet er niet aan denken!

Wat vindt u van aanvullende training voor Ving Tsun, zoals bijvoorbeeld rennen om uithoudingsvermogen op te bouwen en krachttraining?
In het Ving Tsun leer je al heel snel je eigen zwakke punten te ondekken en wat je moet doen om die te verbeteren; rennen bijvoorbeeld is niet slecht, maar om een goede vechtconditie te krijgen moet je vechten en sparren.

Mag je bij Ving Tsun ook tegenstanders vastgrijpen en bottenbrekende technieken gebruiken?
Nee

Sifu, ik noem een aantal technieken; kun jij in één zin het belangrijkste punt met betrekking tot het gevecht opnoemen?
Tan sau traint je stootkracht
Bong sau maakt de weg vrij om te stoten
Fook sau traint je stootkracht
Pak sau maakt de weg vrij om e stoten
Kwan sau traint je stootkracht
Tok sau hebben we niet
Poon sau uitwisseling van kracht
Fak sau stoten
Lap sau maakt de weg vrij om te stoten
Yee gee kim yum ma houding om de positie van voeten en knieën zo te trainen dat de stoot wordt ondersteund
Jum sau traint je stootkracht
Zeg...je vroeg me niet over de belangrijkste techniek / principe, de directe stoot

Hoe denk je over de toekomst van het Ving Tsun van sifu Wong Shun Leung?
Ik hoop dat we de domme en dwaze mensen van het systeem kunnen weren.

Interview met Philipp Bayer
Vertaald naar het Nederlands door Frans Samethini

 

FaceBook  Twitter