fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

renerijbroekNa het volgen van diverse stijlen van Kungfu, steeds na 1 of 2 jaar onderbroken door een verhuizing, was ik op zoek naar een stijl die op meer dan één plek in Nederland kon volgen. Dat is dus Ving Tsun geworden. De VTKFAE scholen kun je vinden in diverse steden en de Phillipp Bayer lineage kun je zelfs door heel Europa blijven volgen. 

Zelf train ik inmiddels 6 jaar Ving Tsun en wat jammer dat ik het niet eerder gevonden heb. Ving Tsun kenmerkt zich door close-quarters-combat. We nemen geen afstand tot de tegenstander en staan in elkaars persoonlijke ruimte. Ongemakkelijk? In het begin zeker ja, maar dat is wel de ruimte waarin een gevecht plaats vindt. Je staat bovenop elkaar, in een flits is er een actie en daarna is het gevecht ook weer voorbij. Die flits, daar trainen we voor en in die flits excelleert Ving Tsun. In de training bij Dave ontwikkel je een beheerste agressie. We zijn niet agressief, het tegendeel is waar. Maar tijdens een gevecht kun je niet afwachten wat er gebeurt, je mag wachten tot de tegenstander begint, maar daarna moet je naar voren en zonder onderbreking door gaan en het gevecht afmaken. Dat lukt niet zonder zelf het initiatief te nemen en daarvoor moet je beheerste agressie kunnen tonen. 

Zoals bij vele martial arts heerst er een groepsgevoel tijdens de training. Het is gezellig, je helpt elkaar en je leert van elkaar. Maar er is ook het besef dat het geen spelletje is. We trainen voor de flits. Misschien raak je zelf in een gevecht of ben je getuige van zinloos geweld en wil je niet langs de kant blijven staan. Garantie dat je het kunt krijg je niet, ik denk dat een ieder pas zeker weet hoe je reageert als je zoiets overkomt. Veel van de stijlen martial arts die ik getraind heb, gaan voorbij aan het gevecht. De focus ligt op routine van de beweging, de vormen en soms zelfs de sier. Na jaren training ben je daar heel goed in, maar kun je dan ook vechten?  

Ving Tsun kent niet veel vormen. Vanaf het begin af aan is de focus het begrijpen, toepassen en verbeteren van de bewegingen. Een gemiddelde training bij Dave bestaat uit het doorlopen van meestal de eerste twee vormen, de overige tijd wordt besteed aan techniek. Meestal vanuit een basis-oefening (zoals Chi Sau) wordt je in een aantal stappen gewezen op welke acties, je ‘hoe’ kunt uitvoeren. Het doel hiervan is niet de acties in deze volgorde toe te passen, maar om beter inzicht te krijgen in de toepassing. Tijdens Goa Sau (een vrije sparringvorm in Chi Sau) of sparring,  wordt je getest op je vermogen om hetgeen je geleerd hebt vrijelijk toe te passen. Vaak het moment waarop ik me realiseer dat ik nog wat training nodig heb.  

Ving Tsun bij Dave is leuk en zinvol. Dave beoefent de sport al meer dan 25 jaar en heeft een diepgaande kennis van de technieken, toepassingen en alle namen. Dave heeft militairen getraind, geeft training in het bedrijfsleven en leidt al ruim 10 jaar meerdere Ving Tsun scholen. Hij weet voor elke student op welke knoppen hij moet drukken om ervoor te zorgen dat die persoon het beste uit zichzelf haalt. Ik hoop nog vele jaren bij hem te trainen. 

 

FaceBook  Twitter