fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

Geschreven door: Han Kin Mui

 Voor mijn studie ben ik naar Hong Kong afgereisd voor enkele maanden. Deze stad is een Mekka voor Ving Tsun en dat wilde ik absoluut niet missen. Mijn leraar Dave stelde mij dan voor om bij ‘Chan Kim Man’ te gaan trainen. (De directe leerling van Wong Shun Leung en de ‘Si-Hing’ van Philipp Bayer) Hij heeft ruim 30 jaar Ving Tsun ervaring en Philipp Bayer heeft tegenwoordig nog heel veel respect voor deze man. Het zou zeker een kans zijn, om niet te missen. Het voorstel van Dave heb ik daarom aangenomen. Dave regelde deze training voor mij en nam contact op met één van de leerlingen van Chan Kim Man, waardoor Chan Kim Man op de hoogte was dat ik voor een langere tijd zou komen trainen. Studie én Ving Tsun training geregeld. Beter kan het niet!;-)

hkmfoto4De vlucht was goed en ik had geen last van de jetlag.  Na een paar dagen te hebben doorgebracht in Hong Kong, was de eerste training bij Chan Kim Man een feit. Het zag er goed uit en het gaf mij een goede indruk. De faciliteiten zoals de spiegel, stootzakken, wapens en dummy waren aanwezig. De dummy viel me meteen op, want het is een vrij staande dummy zoals ook in de films van Ip Man het geval is;-)

Verder waren de ‘Si-Hing’ en ‘Si-Dai’ bezig met ‘Siu Lim Tao’, de eerste vorm. Gevorderden mochten ook nog de ‘Cham Kiu’ doen, oftewel de tweede vorm.

Ik trainde samen met de leerlingen de eerste vorm om alvast de eerste indruk te geven en natuurlijk was Chan Kim Man ook benieuwd naar mijn Ving Tsun kwaliteiten. Zelf heeft deze man de Ving Tsun kwaliteiten ten top en een bijzondere persoonlijkheid. Hij was behulpzaam, gaf uitgebreide tips en corrigeerde ook de fouten bij de eerste vorm en de ‘chi-sau’. Niet alleen Chan Kim Man, maar ook de leerlingen waren behulpzaam. Zo heeft ‘sifu’ ook met mij afgesproken dat ik 2 keer in de week (op maandagavond en op donderdagavond) mag komen trainen. Maandag is de training van 18.30 tot 21.00 en de training van donderdag van 18.30 tot 21.15. De eerste training was alweer voorbij en ik kon niet wachten op de volgende trainingen.

De eerste maand was voor mij de maand van de Siu Lim Tao. Hier had ik veel op getraind en op dat moment was zelfdiscipline enorm van belang. Ik stond urenlang vóór de spiegel. Het is voor velen wellicht slaapverwekkend, maar ik vind het belangrijk. Je word er zelf beter van. Tevens gaf Chan Kim Man ook nog een Siu Lim Tao-seminar gedurende mijn verblijf. Bij elke beweging (Tan-sau, Fook-sau, Pak-sau etc.) gaf hij een uitgebreid uitleg. Tweede maand was de Cham Kiu-maand. Wederom veel getraind vóór de spiegel en uiteraard veel vragen gesteld en uitleg gekregen. De resterende dagen was het trainen en nog eens trainen. Hoewel de airconditioning telkens weer aanstond, was het altijd zweten in de zaal.

Naast de training was ik ook met de familie afgereisd naar Foshan, de geboorteplaats van Ip Man. Hier hadden we de ‘Ip Man Tong bezocht’, het museum over het leven van Ip Man. Helaas hadden wij geen tijd om naar het nieuwe museum van Ip Man te gaan. Dus dat staat gepland voor de volgende China-trip.

Deze maanden zijn omgevlogen en waren eigenlijk te kort. Toch heb ik veel geleerd bij Chan Kim Man en ik heb het prima naar mijn zin gehad. Een tijd die ik niet snel zal vergeten. Ik ben een ervaring rijker geworden en ik kom hopelijk gauw weer eens terug bij deze geweldige sifu!


Foto's; IP Man Tong, Foshan, China

hkmfoto1hkmfoto3

hkmfoto2

Hieronder een video van Chan Kim Man ten tijde als assistent van Wong Shun Leung

  

FaceBook  Twitter