fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

Elke les wordt begonnen met ongeveer 20 minuten conditietraining. In deze conditietraining wordt in oefeningen de nadruk gelegd korte en explosieve krachttraining. Dit is belangrijk want ook al heeft een vechter de allerbeste technieken, zijn conditie speelt een belangrijke rol. Conditietraining is daarom aangepast aan de manier van vechten. Zeker tijdens een gevechtssituatie is een goede conditie uiteraard belangrijk, door de spanning zal het lichaam ongeveer 5 keer zo veel energie vragen door de aanmaak van adrenaline.

Competentiegericht onderwijs...

'In een echt gevecht moet je het ook alleen doen!'

 Elke les wordt in principe begonnen met het trainen van de vormen. Iedereen zal dit zelfstandig doen in zijn eigen tempo. De lesmethode is competentiegericht. Een moderne term om aan te geven dat niet de reproductie centraal staat maar dat er wordt gewerkt op begripsniveau. Zelfstandigheid en individuele ontwikkeling is dus erg belangrijk, in een echt gevecht moet je het immers ook alleen doen. Deze lesmethode is zeer krachtig omdat men zelfstandig over dingen moet gaan nadenken, hierdoor wordt ook het zelfvertrouwen verbeterd. Bovendien krijgt iedereen persoonlijke aanwijzingen waardoor technische vooruitgang sneller zichtbaar wordt.

Beginners krijgen in deze fase van de les uitleg over de eerste vorm; Siu Lim Tao. Hierin komen onderwerpen als stand, stoten en de basisprincipes van het Ving Tsun aan bod.

Na het oefenen van de vormen wordt er veelal over gegaan op partnertraining. Chi Sau, een oefening waarbij de reflexen getraind worden, speelt hierbij een belangrijke rol. Maar ook wordt in deze tijd aandacht gelegd op stootzaktraining, balans- coördinatie en timingoefeningen, dummytraining en in een later stadium ook gevechtstraining (sparring). 

Bij beginners zal de nadruk liggen op het leren  ‘lopen’, stoten, draaien van de stand, instappen, terugstappen en ook de controle van het lichaam. Dit alles in een rustig opbouwend tempo in een logische volgorde. Vaak wil men zoveel mogelijk leren in een zo kort mogelijke tijd. Echter zou dit de kwaliteit enorm degraderen. Het gaat er immers niet om hoeveel je van het Ving Tsun weet, maar of je de aangeleerde bewegingen in een daadwerkelijk gevecht kunt gebruiken. 

'De grootste bedreiging?...Onvoldoende training!'
 
In totaal duurt een training twee uur. Twee uur waarin iedereen die hard werkt veel kan bereiken. Echter is één training per week eigenlijk te weinig. Mijn advies is dan ook minimaal twee keer per week te trainen.

Ving Tsun is een Chinese Kung Fu stijl. Kung Fu betekent vrij vertaald; ’Vaardigheid verkregen door hard werken’. De grootste bedreiging van een Ving Tsun beoefenaar is volgens Wong Shun Leung dan ook; ‘onvoldoende training’.

In de gehanteerde lesmethoden zijn zaken als zelfstandigheid, activiteit en inzet een belangrijke ‘rode draad’. Iemand die hard werkt wordt daarvoor beloond en zal merken dat hij snel vordert. Echter iemand die ‘slechts’ recreatief aanwezig is, zal weinig diepgang kennen. De inzet van de persoon zal bepalen of de training voldoening geeft en als succesvol ervaren wordt.

Dave

 

FaceBook  Twitter