fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

Is Ving Tsun te vergelijken met andere vechtsporten zoals karate of judo?

Ving Tsun is een stijl op zichzelf en is eigenlijk niet te vergelijken met andere vechtsporten. Ving Tsun onderscheid zich duidelijk van andere stijlen door sierlijkheid achterwege te laten en effectiviteit als voornaamste drijfveer te hanteren. Het centerline principe en ‘explosieve’ technieken zijn hier de voornaamste redenen van, evenals de compleet natuurkundige opbouw van het systeem gebaseerd op het daadwerkelijk gevecht.


Hebben jullie ook kata’s of Pum sees?

Een kata of Pum See wordt veelal gezien als een schaduwgevecht tegen een onzichtbare tegenstander. In het Ving Tsun systeem hebben we drie basis vormen; de Siu Lim Tao, de Cham Kiu en de Bil Jee. Deze basisvormen zijn echter geen schijngevechten maar een aaneenschakeling van technieken samengeperst in een vorm om de kwaliteit van de uitvoering te kunnen blijven bewaken.


Houden jullie ook wedstrijden?

Sommige VT, WC, WT etc. organisaties houden wel wedstrijden maar de VTKFAE niet. Door met handschoenen een gevecht te houden wordt afgeweken van reacties zoals deze zouden zijn in de werkelijkheid en creëer je situaties die onwaarschijnlijk zouden zijn. Als voorbeeld; vechter A geeft vechter B vier opeenvolgende stoten in zijn gezicht waarop vechter B zich uit de situatie probeert te bevrijden door een hoek te lanceren. In werkelijkheid had vechter B geen kans hiertoe gehad door de impact van de vier stoten op zijn gezicht. Zeer waarschijnlijk was hem dit funest geworden maar in de wedstrijdvorm hebben de handschoenen van vechter A de effectiviteit van de stoten ontnomen en kon vechter B nog een ‘gevaarlijke’ tegenaanval lanceren.


Zijn er ook banden of graderingen?

In het Ving Tsun van de VTKFAE worden geen hiërarchische onderscheidings

tekensIn Ving Tsun geen banden! gedragen, immers de kwaliteit van een persoon is niet in een kleurtje uit te drukken. Zijn kwaliteit hangt af van zijn inzet en zijn trainingsfrequentie ook de aanleg die een bepaalde persoon heeft om het systeem te leren gaat hiermee gepaard. Het kan dus best zijn dat iemand die al 3 jaar 2 keer per week traint een betere ontwikkeling vertoont dan iemand die hetzelfde traint maar dan al 5 jaar. Bovendien elk mens is verschillend in bovengenoemde aspecten en het is onmogelijk 2 mensen te hebben die op exact hetzelfde niveau staan.

 

Leer je bij het Ving Tsun ook ademhalingstechnieken en meditatie?

Wij concentreren ons liever op het gevechtssysteem en besteden daar de aandacht aan, wanneer je toch interesse hebt in bovengenoemde zaken kun je naast Ving Tsun misschien wat Yoga-lessen nemen.


Hoe zit dat nou met ‘Sifu’, Sigung’, ‘Sipak’ enzo?

Sommige vechtsportscholen hechten waarde aan traditionele aspecten en gebruiken de Chinese namen voor bijvoorbeeld een leraar; Sifu of een grootmeester; Sigung. Het is als het ware een beleefdheidsvorm. Binnen de VTKFAE hebben deze tradities niet de overhand.

 

Wat is nou het verschil tussen Ving Tsun, Wing Chun, Wing Tsun Ving Chun etc?

Ving Tsun staat vrij vertaald voor; “Het aanprijzen van de lente” of “Het toezingen van de lente”. De uitspraak van de klank van de Chinese karakters vanuit Kantonees naar het Westers-fonetisch schrift zou het best vertaald kunnen worden naar 'Wing Chun', echter in Hong Kong werd het Wing Chun afgekort naar WC en kreeg al gauw de naam 'Toilet Fist'. Yip Man bedacht de vertaling 'Ving Tsun'. Beginnend met de letter  'V'  van victory (= overwinning) De Ving Tsun Athletic Association in Hong Kong, die is opgericht in 1967, gebruikte deze schrijfwijze als eerste.

De reden dat er binnen Nederland en Europa andere schrijfwijzen gehanteerd worden; Wing Chun, Wing Tsun, Ving Chun,  etc. komt veelal door andere interpretaties van het systeem en door verschillende stromingen die zijn ontstaan na het overlijden van Yip man. Zoals ook zijn zoon Yip Chun maar ook Leung Ting, Wang Kiu en Wong Shun Leung zijn allen een eigen weg ingeslagen. Hieruit zijn verschillende organisaties ontstaan, te veel om op te noemen. Alleen in Nederland al zijn er het WCKAH, NWCF, NWTO, UVTKFS en nog diverse scholen met namen als Wing Tjun, Weng Chun, Feng Shun etc. Allen hebben in het Ving Tsun een eigen insteek. Helaas bestaat er tussen sommige scholen en organisaties enige frictie over wie de beste is, en welk systeem authentiek is etc. De leerling wordt hier helaas vaak de dupe van. Daarom ook wil de  VTKFAE zich liever niet mengen in dit soort discussies en concentreert zich wederom liever op de vechtkunst zelf. Echter de schrijfwijze, gepatenteerd, rijkserkend of niet, staat niet garant voor het technisch niveau, de kwaliteit, of de didactiek van een organisatie of leraar.


Hoe komt het dat Ving Tsun nog niet zo heel bekend is?

Ving Tsun of de daarvan afgeleide stijlen zijn in Nederland nog niet zo heel bekend omdat het systeem nog pas vanaf 1974 in Nederland wordt beoefend. Bovendien is de commerciële insteek hier niet zo groot zoals bij sommige organisaties in Duitsland. Hiermee blijft de kwaliteit van het systeem gewaarborgd. Immers hoe groter de organisatie hoe meer commercie. Dit lijdt vaak onder de kwaliteit van het systeem. Stickers, sleutelhangers, flessenopeners etc. geven misschien wel een grote naamsbekendheid maar dit wil nog niet zeggen dat wat aangeleerd wordt ook technisch juist is.

De VTKFAE is een organisatie die de aandacht probeert te blijven houden bij het systeem en niet bij allerlei futiliteiten en discussies.


Welke dieren zijn er gekoppeld aan het Ving Tsun Kung Fu systeem zoals bij andere Kung Fu stijlen?

Ooit is gezegd dat de kraanvogel en de slang de dieren zijn waar het Ving Tsun systeem van zijn afgeleid. Echter dit is niet waar. Een journalist uit Hong Kong heeft dit bedacht om zijn artikel over Ving Tsun wat spannender te maken. Dit heeft hij waarschijnlijk afgeleid van bijvoorbeeld de fak-sau als een beweging van een kraanvogel of de tan-sau of fok-sau als die van een slang. Wong Shun Leung verklaarde tijdens een seminar in 1995: “mijn lichaam heeft geen overeenkomst met de anatomie van een kraanvogel, dan zou ik ook kunnen wegvliegen, en het enige lichaamsdeel dat het meeste op een slang lijkt gebruik ik niet om mee te vechten.”

 

FaceBook  Twitter