fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

Ving Tsun Kung Fu is een gevechtskunst, ontwikkeld in het zuiden van China, zo'n 300 jaar geleden. Naar verluid door een boeddhistische non uit het shaolin- klooster. De kunst is 4 generaties lang  aan slechts een enkeling doorgegeven.

Yip Man, besloot uiteindelijk het Ving Tsun meer bekendheid te geven en heeft vele geïnteresseerden in het Ving Tsun onderricht. Hij overleed in 1972.

Ongetwijfeld was Wong Shun Leung een van Yip Man's meest succesvolle vechters. Hij was dan ook nauw betrokken bij de ontwikkelingen van het Ving Tsun in Hong Kong. Dit mede door zijn vele uitdagingsgevechten maar ook door zijn bekende leerling; ‘Bruce Lee’. Wong Shun Leung overleed in 1997.

Philipp bayer introduceerde Wong's Ving Tsun in Europa in de tachtiger jaren. Nu nog, is hij één van de belangrijkste schakels in het doorgeven en behoud van de kwaliteit van dit zo unieke systeem. 

'Logica en eenvoud.'

 De ontstane populariteit is te danken aan de efficiëntie van het systeem. Ving Tsun onderscheid zich van andere gevechtskunsten door haar logica, eenvoud . Hierdoor is het systeem dan ook nog steeds revolutionair te noemen. Ze heeft als doel een eventueel gevecht op een zo eenvoudig mogelijke wijze, snel en doeltreffend te beëindigen. Hierbij gebruik makend van logische wis- en natuurkundige principes, aangeduid door; 'economy of motion'.


Ook mentaal gezien zijn er vele aspecten welke het Ving Tsun met zich mee brengt. Persoonseigenschappen,
denkwijzen en zelfvertrouwen zijn net zo belangrijk en ook in het dagelijks leven toepasbaar. Je leert vereenvoudigd te denken, zonder omwegen en zonder onzin. Initiatief nemen in plaats van afwachten. Je doelen achterna streven in plaats van overrompeld te worden door een situatie.
 

'No-nonsense.' 

Ving Tsun zelf kenmerkt zich door haar nuchterheid en no-nonsense gevechtsaspecten. Ze heeft dan ook geen acrobatische of showelementen zoals in de bekende 'Jackie Chan' of 'Jet Lee' films. Deze zijn schitterend om te zien, maar erg onrealistisch. 

'Keihard en zeer slagvaardig.' 

De Ving Tsun gevechtstechnieken en aspecten zijn dusdanig ontwikkeld dat zij net zo goed toepasbaar zijn tegen een grotere tegenstander die ook over meer spierkracht kan bezitten. Onder andere de explosieve technieken, gelijktijdige aanval en verdediging en het centerline principe maken het Ving Tsun tot een keiharde en zeer slagvaardige gevechtskunst. Echter ligt de prioriteit niet bij de kracht van de bewegingen of bij lenigheid, maar bij de techniek die wordt gebruikt. Hierdoor is beoefening door vrijwel iedereen, man of vrouw, ongeacht de leeftijd mogelijk. In training staat het aanleren en perfectioneren van techniek dan ook centraal. 

Ving Tsun is geen kunst,…….. maar een vaardigheid

(Wong Shun Leung)

FaceBook  Twitter