fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

daveufcAl jong was ik gefascineerd door de vele martial-arts films van die tijd. Op mijn 12e levensjaar begon ik daarom met Taekwondo lessen. Ik was erg fanatiek en mijn zelfvertrouwen was groter dan mijn kunnen. Ik schopte hoger dan mijn eigen hoofd en plankjes breken was voor mij geen kunst meer. Ik trainde meerdere keren per week in een sportschool in Vinkeveen bij Cor Mastwijk. Enigzins bekend geworden in de martial arts wereld door zijn TKD demo-team. Vechtsport werd toen al een deel van mijn leven. Op mijn 15e leerde ik Mick Visser kennen. Hij vertelde mij over Ving Tsun. Ik weet nog goed dat ik daar wat sceptisch tegenover stond. Ik was er immers van overtuigd dat Taekwondo het helemaal voor me was. Ik vroeg hem naar zijn kleur band. Hij vertelde mij dat er bij het Ving Tsun geen bandensysteem was, maar dat hij een ‘bloem’ op zijn T-shirt droeg (van de Wing Chun Kung Fu Associatie Holland) waarop ik nogal lacherig reageerde. 

'Ik zocht een weg die ik als eventuele vluchtroute kon gebruiken!' 
 
Hij gaf me echter nauwelijks uitleg over wat Ving Tsun nou eigenlijk inhield maar benadrukte steeds de effectiviteit van het systeem. Ik moest maar eens komen kijken. In mijn nieuwsgierigheid  besloot ik om maar eens langs te gaan en mee te trainen. Nog steeds overtuigd van mijn Taekwondo kreeg ik mijn eerste training. Ik kwam de trainingsruimte binnen en zag een grote groep mensen in een wat vreemde houding staan (de basisstand, Yee Jee Kim Yeung Ma ). Ik vroeg me ernstig af waar ik beland was en zocht een weg die ik als eventuele vluchtroute kon gebruiken. Na een korte demonstratie van een aantal Ving Tsun principes begon mijn zo vertrouwde wereldje al behoorlijk in te storten.
'Je kunt nooit zeggen; "Nu weet ik alles!"
 
Waarschijnlijk was mijn puberale uitstraling dan ook de reden waarom ik tijdens mijn eerste sparpartij alles mocht doen waar ik zo op vertrouwde; hand- en beengevecht. Ik was echter technisch gezien niet in staat mij staande te houden tegen het zo effectieve Ving Tsun. In mijn hoofde spookte nog slechts één zin..."Dit moet ik ook leren!" In april 1991 begon ik officieel met mijn Ving Tsun training. Eerst nog lid van de Wing Chun Kung Fu Associatie Holland met het systeem van Wang Kiu en in 1995 de grote overstap naar het Wong Shun Leung systeem en een nieuwe organisatie. In 2005 startte ik mijn eigen school in Harderwijk en sinds 2008 ook een klas in Zeewolde. De school in Harderwijk is in 2017 gesloten en in hetzelfde jaar startte ik een school in Amsterdam (West). Hiernaast vervolg ik mijn eigen trainingen bij Ed Blom in Nederland en Philipp Bayer in Duitsland. Ook train ik met regelmaat met andere leraren van de VTKFIA. Zo houden we elkaar scherp en dat is belangrijk en kunnen we de kwaliteit van het Ving Tsun in Nederland op hoog niveau houden. Ving Tsun verveelt nooit en in het systeem blijf je jezelf ontwikkelen. Het is een eindeloze brond van techniek en ontwikkeling. Het is nooit zo dat je op een punt aan komt waarin je kunt zeggen; “Nu weet ik alles.” 
Training in Menden, Duitsland
Philipp Bayer en Dave; Chi Sau 
 
'Voor mij is Ving Tsun een levensstijl geworden.'

De seminars met Wong Shun Leung, waarvan ik er twee heb mogen mee maken (1994-1995), zijn voor mij nog steeds waardevolle herinneringen.  Ik kan gerust zeggen dat zijn systeem van mij een ander mens heeft gemaakt. Voor mezelf is Ving Tsun een levensstijl geworden waar ik niet meer buiten kan.

 'Het iemand aanleren van vaardigheden en techniek is iets moois om te doen.'

Ik heb altijd de droom gehad een eigen Ving Tsun school te beginnen. Het aanleren van vaardigheden en techniek is iets moois om te doen. In mijn vorige functie als instructeur heb ik mij kunnen verdiepen in sportwetenschap, didactiek en leiderschap en heb vele workshops en cursussen op dit gebied gevolgd. Ook mijn studie HBO opleidingskunde speelt daarin een belangrijke rol. Zelf ben ik natuurlijk ook nooit uitgeleerd en juist daarom ontvang ik zelf met regelmaat ook nog training. Om te blijven streven naar vooruitgang...

Dave

davphb

Philipp Bayer & Dave
Amsterdam 2017
 
FaceBook  Twitter