fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

jort1

Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in oosterse vechtstijlen. Als kind heb ik op judo gezeten en daarna heb ik nog een tijd ninjutsu en karate gedaan. Een paar jaar geleden wilde ik weer iets gaan doen. Ik twijfelde tussen boksen en Ving Tsun (ook wel bekend als Wing Chun) kung fu. Het is het laatste geworden en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Al tijdens de eerste les was ik onder de indruk van de directheid, snelheid en effectiviteit van Ving Tsun. En na een paar jaar trainen, waarvan bijna een jaar op de school van Dave, merk ik nog elke keer hoe slim, logisch en mooi het in elkaar zit. Bovendien is het leuk om te doen en heb ik er meer energie, focus en zelfvertrouwen van gekregen.

 

 Ving Tsun kung fu

Ving Tsun is geen vechtsport, ontworpen voor wedstrijden en gebaseerd op spelregels. Het is ook geen zelfverdedigingscursus, waarbij we allerlei situaties nabootsen en verschillende onsamenhangende technieken leren. Je zou Ving Tsun een gevechtskunst kunnen noemen, als je kunst definieert als het creatief toepassen van vaardigheden. We streven echter niet naar schoonheid, acrobatiek of complexiteit. We streven naar effectiviteit, efficiëntie en eenvoud. Het gaat ons om het ontwikkelen van praktische vaardigheden waarmee we onszelf of anderen kunnen beschermen als dat nodig is.

Waarschijnlijk is Ving Tsun het beste te omschrijven als een gevechtssysteem, gevechtskunde of toegepaste gevechtswetenschap. Het is gericht op het korteafstandsgevecht en gebaseerd op het idee van ‘economy of motion’: we willen ons lichaam efficiënt gebruiken zodat we een gevecht in zo weinig mogelijk tijd en met zo weinig mogelijk bewegingen en spierkracht kunnen beëindigen. Kracht halen wij vooral uit onze positie ten opzichte van de tegenstander, de structuur van onze lichaamshouding en de snelheid van onze bewegingen.

Om ons lichaam efficiënt te gebruiken, laten we ons leiden door een aantal principes of concepten die zijn gebaseerd op wetenschap en logica en ons vertellen hoe we het beste kunnen staan, bewegen en vechten. Voorbeelden hiervan zijn het concept van de centreline, het laag houden van de ellebogen, het recht tegenover onze tegenstander staan, het direct naar voren gaan zodra zich de mogelijkheid voordoet, het gelijktijdig verdedigen en aanvallen, en de kortst mogelijke weg naar het doelwit. Deze en andere ideeën maken Ving Tsun tot wat het is: een zeer effectief gevechtssysteem.


Training

In Ving Tsun is het belangrijk dat je een goede, stevige lichaamshouding hebt, dat je snel kunt reageren en schakelen, dat je kunt aanvoelen waar en wanneer ruimte is om aan te vallen, dat je bewegingen ontspannen, kort en explosief zijn en dat je lichaam als één geheel samenwerkt. Dit alles leer je tijdens de trainingen steeds verder te verbeteren en toe te passen onder toenemende druk. We doen dit door het trainen van de drie basisvormen, de wooden dummy, de twee wapenvormen, allerlei partneroefeningen en drills en (beheerst) sparring. Het doel is om je lichaam goede reflexen aan te leren, zodat je in een echte gevechtssituatie – die hopelijk nooit zal voorkomen – automatisch op de juiste manier reageert en het gevecht snel kunt beëindigen.

jort2

In het begin zijn de specifieke bewegingen en oefeningen van het Ving Tsun even wennen. Maar na een paar lessen begint dat te veranderen. Je gaat de logica van het systeem steeds beter begrijpen en begint je lichaam te ‘herprogrammeren’, waardoor je reacties steeds beter, natuurlijker en sneller worden.  Om er goed in te worden moet je veel trainen, met een goede leraar. Ving Tsun is niet voor niets een vorm van kung fu, wat vertaald kan worden als ‘vaardigheid verkregen door tijd en inspanning’. Maar die ontwikkeling is juist het leuke eraan. En hoe meer je traint, hoe sneller je vooruitgaat en hoe leuker het wordt.


De school

Voordat ik bij Dave begon te trainen, zat ik bij een school waar een andere interpretatie van Wing Chun wordt onderwezen. Ik heb echter besloten om over te stappen naar deze school omdat de interpretatie die hier wordt onderwezen (de stroming van Ip Man – Wong Shun Leung – Philipp Bayer) het meest logische, dynamische en effectieve Ving Tsun systeem is dat ik ken.

Dave is bovendien een goede, benaderbare en motiverende leraar met veel kennis, ervaring en enthousiasme voor het Ving Tsun. Hij bekijkt het Ving Tsun op een nuchtere en realistische manier en kan goed uitleggen waarom wij de dingen doen zoals we ze doen. Ook kijkt hij bij iedere persoon waar nog aan gewerkt moet worden en daagt hij je uit om steeds net een beetje boven je niveau te trainen, jezelf voortdurend te verbeteren en een vechtersmentaliteit te ontwikkelen. Hierdoor ga je snel vooruit.

De open, ontspannen en vriendschappelijke sfeer en de afwisselende binnen- en buitentrainingen zorgen ervoor dat het leuk is om te trainen. Hier geen grote ego’s en hiërarchisch gedoe, onduidelijkheid en geheimzinnigheid, dure, langlopende contracten of andere (commerciële) onzin zoals je bij sommige andere scholen vindt. Gewoon mensen die met elkaar hun Ving Tsun skills willen verbeteren. Een paar keer per jaar komt Philipp Bayer naar Nederland om een seminar te geven. Het is een mooie gelegenheid om te trainen met mensen van andere scholen van de Ving Tsun Kung Fu Association Europe (VTKFAE). Altijd een leuke en leerzame ervaring.

Kortom, als je goed Ving Tsun wil leren ben je hier aan het juiste adres!

 

 

FaceBook  Twitter