fbpx

Facebook

Twitter

Taal/Language

ipmanportret

Persoonlijk Leven, latere jaren en nalatenschap

Yip Man was getrouwd met Cheung Wing Sing, en het echtpaar had twee zonen, Ip Chun en Ip Ching, die allebei vechtsportspecialisten werden. Er is weinig informatie over zijn dochter of dochters, waarvan de namen worden geacht Yip Ar Sum en Yip Ar Woon te zijn.

Yip Man stierf aan complicaties van kanker op 2 december 1972, in Hong Kong. Hij was 79 geworden. Sinds zijn dood zijn er veel werken gemaakt over zijn leven, waaronder het boek Ip Man: Ip Man: Portrait of a Kung Fu Master   door Ip Ching en Ron Heimberger, en de films IP Man, The Legend is born: Ip Man (uitgebracht in 2010) en The Grandmaster en Ip Man The Final Fight. Beide uit 2013 en natuurlijk ook IP Man 1, 2 en 3 gespeeld door Donnie yen.

Yip Man, of Ip Man, is een vechtsportmeester die het meest bekend is als Wing Chun leraar. Kung Fu legende Bruce Lee was een van zijn studenten.

Vroege jaren

Yip Man, ook bekend als Ip Man, werd op 1 oktober 1893 in Foshan, China, geboren Ip Kai Man (of Yip Kai Man). Hij was de derde van vier kinderen en groeide op bij zijn rijke ouders, Ip Oi Dor en Ng Shui. Politieke omwenteling diende als achtergrond voor zijn jongere jaren, maar hij kreeg een traditionele opleiding tot hij op 12-jarige leeftijd begon met het leren van Ving Tsun - een vechtsysteem ontwikkeld in Zuid-China meer dan 300 jaar geleden Zijn toenmalige leraar Chan Wah Shun, vroeg hem een ​​buitensporige hoeveelheid geld voor de training met de intentie de jongen te ontmoedigen. Maar Yip Man zou juist veel leren van zijn leraar in de drie korte jaren voor de dood van Chan Wah Shun.

Carrière

Op 15-jarige leeftijd verhuisde Yip Man naar Hong Kong, waar hij later op het St. Stephen's College zat, terwijl hij in Hongkong ook zijn training in de vechtsport heeft voortgezet. Yip Man kwam uiteindelijk terug naar Foshan op 24-jarige leeftijd en werd werkzaam als politieagent. Op dit moment waren zijn Ving Tsun vaardigheden zo ontwikkeld dat hij ook privélessen kon gaan geven . In 1949, toen de Chinese Communistische Partij aan de macht kwam, vluchtte Yip Man naar Hongkong, waar hij een Wing Chun-school opende en als eerste vechtsportmeester publiekelijk en voor geld les ging geven.  Een van zijn meest opmerkelijke studenten was Bruce Lee, die in 1953 onder zijn leiding bij hem studeerde. Op 13-jarige leeftijd was Lee een uitstekende en hardwerkende leerling en werd vaardig in het Ving Tsun. Lee zou later naar Yip Man terugkeren om hem te bezoeken, de twee zijn vrienden geworden.

ip man and bruce lee

FaceBook  Twitter